ŽALUDEK A STŘEVA V ŘÍJNU

VYUŽIJTE PŘIROZENOST PODZIMU K POSÍLENÍ IMUNITY

V měsíci říjnu je dobré se postarat právě o tyto orgány, protože podle Tradiční čínské medicíny je potřeba jim odlehčit. Je to také ruku v ruce i se zvyklostmi našich předků. Samotné počasí nám nabízí zklidnění, už je zase noc delší než den a také naše tělo potřebuje odpočinek a nabrat sílu před vypuknutím zimy.

Podíváme se také na trávicí potíže, které nás mohou trápit. Zaměříme se Reflux.

REFLUX

Co je to reflux? Žaludeční šťávy se vrací do jícnu a cítíme takzvaně „pálení žáhy“. Stává se to proto, že nedoléhá svěrač mezi žaludkem a jícnem. Je buď ochablý nebo prostě nefunguje správně.

Kyselina z žaludku se vrací do jícnu a tím cítíme to pálení. Jednou za čas se to stane, ale zpozorníme, když se to stává často. Už to může být problém.

Svěrač může být oslaben:

  • špatným trávením jídla – zůstává dlouho v žaludku, způsobují to vysokotučná jídla, smažená jídla
  • žaludek je přeplněný – není dobré se přejídat, způsobuje to uvolnění toho svěrače

Jak si pomůžeme?

Často se používá soda – ale pozor, ona to nevyřeší. Soda působí neutralizačně, ale v žaludku to způsobí za nějakou dobu ještě větší produkci žaludečních šťáv, protože žaludek reaguje na to, že potřebuje tou kyselinou trávit. Pokud dojte tedy k částečné neutralizaci, začne tvořit více šťáv. Udržuje tak určitou kyselost. Je to pak začarovaný kruh. Snížením kyselosti se sníží i schopnost správného trávení. Pak se vytvoří v žaludku více šťáv, aby tu kyselost dorovnal a problém je zase na světě.

Většinou je to běh na delší trať – je opravdu potřeba změnit stravování:

  • vypustíme tučná a mastná jídla
  • Pálivá a kořeněná jídla, sycené a kyselé nápoje – podporují říhání a zase otvírají ten svěrač, stres, kouření, nadměrné množství pití kávy
  • čokoláda a sladkosti
  • nadváha – břišní tuk tlačí na orgány, i na žaludek
  • přejídání – žaludek je příliš plný, dochází pak k tomu, že se přestane dobře zavírat svěrač mezi žaludkem a jícnem

Pálit žáha může i při těhotenství ve 3. trimestu – je to tím, že děťátko už tlačí na orgány, takže i na žaludek, proto může docházet k pálení žáhy, ale po porodu to zase zmizí, kdežto u nadváhy se musíme zbavit břišního tuku. Hlavně se nepřejídáme.

Jsme zvyklí také jíst za pochodu – nemáme na to jídlo klid a to také způsobuje tento problém.

S refluxem často souvisí i astma

Silný reflux může způsobovat i astma. Ano, pokud se nám šťávy vracejí až k hornímu svěrači a cítíme to pálení až v krku, způsobuje to poškozování nejen hltanu, ale i hrtanu, dochází k dráždění dýchací trubice. Proto se může při refluxu rozvinout astma.

Mohou nám pomoci bylinky?

Klíčem úspěchu, jak se zbavit refluxu je se opravdu nepřejídat na denní bázi. To, že si dáte jednou za 14 dní smažák není taková hrůza, jako to přejídání. K výše uvedeným možnostem, jak si pomoci, můžeme využít i bylinky.

Jaké bylinky nám pomohou?

Bylinky obsahující hořčiny – podporují trávení, podávají se v malém množství. Může se zdát, že podporovat žaludek v trávení je kontraproduktivní kvůli té kyselině v žaludku, ale pokud zlepšíme trávení, znamená to pak to, že jídlo v žaludku není dlouho a to my chceme.

Je to například:

  • kořen pampelišky
  • kořen hořce
  • pelyněk pravý, černobýl
  • zeměžluč lékařská

Čajová směs před jídlem nebo po jídle na večer a jíst tak 4 hodiny před spaním. Když si lehneme s plným žaludkem, tak se reflux ještě zhorší.

Bylinky na uklidnění žaludku

  • kořen proskurníku
  • květ tužebníku, heřmánku, měsíčku

Pocit plného žaludku – může být i nedostatek kyselin – hořké bylinky trochu ve větším množství, tak aby vás to nenavalovalo.

Koření – saturejka, tymián, majoránka.

MIKROBIOM

Je to soubor bakterií, které nám pomáhají strávit potravu ve střevech. Bez nich bych nemohli využít potřebné látky. A to se spojuje velmi s naší imunitou.

Správně fungující mikrobiom = výborně využité živiny z jídla = silná imunita

Zdravý mikrobiom způsobuje také dobrou náladu. Když dobře trávíme, jsme veselejší, než když nás zažívání zlobí. Nemusíme ani fyzicky pociťovat nějaké bolení břicha, ale to, že trávíme špatně se může podepsat na psychice – někdy to může dokonce způsobit i deprese.

Ano, je to tak, protože ve střevech se také díky dobrému trávení tvoří serotonin, to je hormon dobré nálady.

Jak podpořit mikrobiom?

Určitě znáte kapsle – probiotika, která si můžete koupit v lékárně. Nebo laktobacily v jogurtech. Jsou fajn, ale nejsou samospásné. Proč?

Ty probiotika – která teda sníme ve formě kapsle, uvolní ve střevě ty potřebné bakterie. Ty však potřebují nějak přežít, potřebují se něčím živit. A to zajistíme vhodnými potravinami. Jsou to potraviny, které obsahují polysacharidy. Jsou to složené cukry, které bakterie tráví a tím se pak i množí a náš mikrobiom se zlepšuje.

V jakých potravinách se vyskytují polysacharidy?

V zelenině, tam je hodně vlákniny – to je vlastně příklad polysacharidu.

Kysané potraviny – skvělá je kysaná zelenina – pickles, kimchi. Kvašená zelenina obsahuje jak ty „hodné“ bakterie, ale i tu potravinu, kterou konzumují i v tom střevě.

Divoké bylinky, zelenina ze zahrady – potřebujeme chemicky neošetřené zeleniny, pokud nemáme přístup k takové zelenině, tak divoké bylinky pomůžou opravdu hodně.

  • ptačinec žabinec
  • pažitka
  • špenát z kopřiv
  • naťová cibulka ze zahrádky nebo i pórek
  • lichořeřišnice – pokud ještě nemrzlo, lze i udělat pesto dopředu
  • kořen pampelišky – obsahuje oligosacharid inulín, výborně vyživuje i mikrobiom, jíme jej jako zeleninu společně s další kořenovou zeleninou (mrkev, petržel), také můžeme přidat červenou řepu
  • sedmikrásky (listy a květy) – to samé co u pampelišky
  • špenát z kopřiv
  • kořen lopuchu – také jíme jako zeleninu, podobně jako pampeliška obsahuje inulín

Ideálně je zajistit pestrost – od všeho něco, co jsem výše uvedla. To znamená udělat si kořeny na pánvi – stačí na kolečka nakrájet společně s mrkví a kořenem petržele a osmahnout na másle. Posypeme něčím zeleným – tou zelenou cibulkou, pažitkou, ptačincem, sedmikráskami. Může to sloužit jako hlavní jídlo, nebo klidně i jako příloha k masu místo knedlíků 🙂

Pozor na diety, které jsou založené na vyloučení cukrů – nemyslím tím rychlé cukry ve formě sladkostí. Myslím tím ketodiety, které jsou založené na proteinech (bílkovinách), právě vylučují i ty složené sacharidy. Touto dietou si mikrobiom můžeme oslabit.

Michaela Maťhová
Specializuje se na pěstování, sběr a využití bylinek a radí dalším lidem, jak je mohou pěstovat na zahradě, balkóně nebo v bytě. Dělí se o zkušenosti jak využít i jejich léčivou sílu k upevnění zdraví. Je autorkou eBooku DIVOKÉ BYLINKY také eBooku ZBAVTE SE ZÁNĚTŮ DUTIN JEDNOU PROVŽDY Vytvořila také online-kurzy SÍLA BYLIN VE TVÉM ŠÁLKU PĚSTOVÁNÍ BYLINEK V NÁDOBÁCH Žije svůj život v souladu s bylinkami, těší se z jejich krásy a vůně. Inspiruje druhé o tom, jak je možné si pomoci ke zlepšení zdraví díky bylinkám.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů