Výroba domácí masti

Jak vyrobit domácí bylinkovou mast? Jaké je možné použít ingredience a hlavně – jaký masťový základ je nejlepší?

Jednoho dne se rozhodneme, že si vyrobíme bylinkovou mast. Ale jaký použít základ? Co je lepší? Sádlo, vazelína, kokosový olej, nebo bambucké máslo?

Rozebereme si jedlotlivé látky, jaké jsou jejich vlastnosti a kdy je dobré je použít. Dále si uvedeme i časté přísady, které se do masťových základů přidávají. Jsou to různé rostlinné oleje, vosky a éterické oleje, které mast pozdvihnou jak na úrovni kvality – zvýšení obsahu prospěšných látek, vůně a konzistence masti.

Vepřové sádlo

Sádlo je velmi podobné lidskému mazu, dobře se vstřebává a nejlepší je sádlo vnitřní. Pokud mám možnost, škvařím si vnitřní sádlo sama, většinou z domácího prasete, o kterém vím, čím bylo živené.

Co je to vnitřní sádlo?

Vnitřní sádlo se nachází uvnitř těla prasete, v okolí orgánů a ve střevech. Není to klasické sádlo, které se nachází pod kůží.

Vnitřní sádlo má proti klasickému sádlu velice jemnou konzistenci a mnohem příjemnější vůni. Dělala jsem mast i z klasického sádla a opravdu se nedá konzistence a vůně srovnat s vnitřním sádlem. Vnitřní sádlo je opravdu příjemné. Když do něj přidáme ještě pár kapek éterického oleje, výsledek masti je pak ještě lepší.

Bambucké máslo

Je to tuk extrahovaný ze semen stromu máslovníku afrického – Vitellaria paradoxa, syn. Butyrospermum parkii.

Našlehané bambucké máslo

Je to vhodný masťový základ pro všechny typy pokožky a chrání hlavně suchou, citlivou a alergickou pokožku. Obsahuje vitamíy A, E a F, které pěstí, chrání a regenerují pokošku, působí proti striím. Je však při běžné teplotě velmi tuhé a hůře se roztírá, proto se do něj ještě přidávají další rostlinné oleje, případně se ještě šlehá. Krásně se však vstřebává a nenechává mastnou pokožku.

Kokosový olej

Je to olej lisovaný za studena z kokosových ořechů. Je také vhodný na citlivou pokožku, podobně jako bambucké máslo. Obsahuje také hodně vitamínů A, E a C. Dále obsahuje kyseliny – laurovou, kaprilovou a myristovou. Díky nim posiluje imuitní systém a brání tělo proti bakteriím, virům, plísním a kvasinkám.

Vazelína

Je to látka, která působí proti povětrnostním vlivům, proti vysušování kůže. Avšak se do pokožky téměř nevstřebává. Sice se do ní dobře macerují bylinky, ale už se z ní těžko dostávají do vrchních vrstev pokožky. Vazelína je ropný produkt, dříve spíš sloužila k uzavření kůže – při poraněních a proti infekci. Jako masťový základ se stále používá, já ji však nepreferuji.

Pštrosí sádlo

To je taková moje specialita. Narazila jsem na něj náhodou – dostala jsem jej z pštrosí farmy a dozvěděla jsem se, že je na naši pokožku jak dělané. Je určené zvláště pro kosmetické účely.

Pštrosí sádlo se v egyptských, římských a afrických kulturách používá již více než 3000 let pro lokální úlevu od kožních problémů, kterými jsou například suchá kůže, popáleniny (včetně těch od slunce), léze, dermatitida, ekzém, lupénka, strie, vrásky a pro ošetření menších řezů a škrábanců. Výhodou je, že pokud pštrosí sádlo nanesete na svou pokožku, nedojde k ucpání pórů. Také se nemusíte bát toho, že vaše pokožka zůstane mastná – krásně se vrsřebává.

Pštrosí sádlo je výjimečný hydratační, penetrační a terapeutický olej, který se rychle vstřebává a poskytuje luxusní vlhkost po celé hodiny. Dokonce samo o sobě působí proti akné.

Přídatné látky v mastích

Jsou to látky, které přidáváme do mastí pro jejich zlepšení právě co do konzistence, vůně i obsahových látek. Tedy ovlivníme celkové vlastnosti masti či výsledného krému. Patří sem většinou rostlinné oleje.

Mandlový olej

Je vhodný pro všechny typy pleti včetně cilivé, alergické a dětské pleti. Neucpává póry, rozjasňuje. Je bohatý na vitamíny E, A , F a mnoho minerálních látek.

Arganový olej

Arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argania Spinosa, který roste pouze v jihozápadní části Maroka. Je označován jako „tekuté zlato“, protože je mezi oleji jedním z nejbohatších na vitamín E. Je to antioxidant a tak má i zmlazující účinky.

Jojobový olej

Jojoba kalifornská je keř, rostoucí v oblastech vyprahlé sonorské poušti v Severní Americe. Žije v drsných podmínkách, kterým odolá málokterý živý organismus. Přestože je známá pod názvem “jojobový olej”, tekutina, která se z jojoby získává, je ve skutečnosti vosk.

Právě v tom, že jojobový olej není vlastně olej, tkví jeho jedinečnost. Svou konzistencí je totiž velmni podobný přiroznému kožnímu mazu a na pleti se tak i chová. Dobře se vstřebává a je vhodný hlavně na poškozeonou, zánětlivou a aknózní pleť.

Reguluje množství kožního mazu, dodává maz tam, kde je potřeba, a naopak snižuje jeho množství tam, kde je ho příliš. Je proto vhodný i pro mastnou a smíšenou pleť.

Vosky

Nejznámnější je včelí vosk, který funguje jako přírodní emulgátor (podporuje rovnoměrné mísení jednotlivých látek v masti) a také jako zahušťovadlo, pokud tvoříme mast z bylinkového oleje. Také už sám od sebe obsahuje vitamín A a funguje antisepticky a antioxidačně.

Éterické oleje

Funkce olejů může mít v masážních olejích jako aromaterapeutický účinek, také podporuje léčivou sílu oleje a v masti podpoří její vůni. Nikdy nepoužívjete neředěné éterické (esenciální) oleje neředěné na pokožku.

Který masťový základ si vybrat?

Není tedy úplně jasné, který masťový základ je správný. Každému vyhovuje něco jiného, je třeba to zkusit.

Každopádně jako jediná mi vychází jako méně vhodná vazelína z toho důvodu, že se moc nevstřebává a tak se potřebné látky nedostanou pořádně do kůže. Ostatní jsou vpořádku a záleží na každém z vás, který základ vám bude dělat dobře na pokožku.

Jaká je teplota výroby masti a postup?

Řídíme se tím, že potřebujeme, abychom získali z rostlin potřebné látky, je potřeba je zahřát na určitou teplotu. Ideální je nepřesáhnout teplotu 80 °C. Navíc je to jen dočasná chvilková záležitost, kdy masťový základ ohřejeme, aby látky z bylin do masťového základu prostoupily. Pak se nechá postupně všechno ztuhnout a druhý den se to zahřívá znovu. Můžeme proces opakovat vícekrát a nakonec pak rozehřátou mast zcedíme a dostaneme hotový výsledek, který nalijeme rovnou do nádobky, ve které mast budeme uchovávat.

Zde přidávám video na výrobu měsíčkové masti ze sádla a jako bonus je tam i výroba měsíčkové pleťové vody.

Výroba měsíčkové masti a pleťové vody

Dalším způsobem jak vyrábět mast je mast z bylinkového oleje. Bylinkový olej vznikne macerováním bylinek po dobu 3 týdnů v kvalitním oleji v teple (i na slunci). Používáme kvalitní panenský olivový olej, mandlový nebo slunečnicový olej.

Pak se to přefiltruje a bylinkový olej používáme jako základ masti, kam přidáváme většinou včelí vosk. Na 100 ml bylinkového oleje se přidá 10 g rozehřátého včelího vosku. Vše většinou zahříváme ve vodní lázni. Pak můžeme přidat pár kapek esenciálního oleje a nalijeme do připravené desinfikované nádobky.

Jaké bylinky můžeme použít?

Je to vlastně úplně jedno – záleží na tom, jaké vyžadujeme od masti vlastnosti..

Měsíček – má hojivé účinky na kůži, regeneruje a zesvětluje pigmentové skvrny.

Třezalka – hojí popálenou kůži, lze vyrobit z Janova oleje. Výrobu janova oleje popisuji tady >>>

Kostival – kostivalová mast zklidňuje bolestivé svaly a klouby, mast se vyrábí z kořene kostivalu

Brutnák – mast z brutnáku působí protizánětlivě, protiekzematicky.

Mohla bych tu jmenovat mnoho dalších bylin, ze kterých byste mohli vytvořit mast. Mnoho bylinek uvádím ve svých e-knihách. Zjistíte, jak každá působí na naše zdraví a zároveň se je naučíte pěstovat nebo sbírat a využívat ty divoké.

Bylinky se můžete naučit pěstovat klidně na vašem balkoně – pomůžu vám s tím tady >>>

Pokud se chcete dobře orientovat v tom, které bylinky se sbírají dle měsíců v roce a ještě chcete mít přehled o tom, jak je využít pro zdraví i v kuchyni – mrkněte tady>>>

Tagy:
Michaela Maťhová
Specializuje se na pěstování, sběr a využití bylinek a radí dalším lidem, jak je mohou pěstovat na zahradě, balkóně nebo v bytě. Dělí se o zkušenosti jak využít i jejich léčivou sílu k upevnění zdraví.

Je autorkou eBooku DIVOKÉ BYLINKY

také eBooku PĚSTUJEME BYLINKY NA BALKONĚ A V BYTĚ

a eBooku ZBAVTE SE ZÁNĚTŮ DUTIN JEDNOU PROVŽDY

Žije svůj život v souladu s bylinkami, těší se z jejich krásy a vůně. Inspiruje druhé o tom, jak je možné si pomoci ke zlepšení zdraví díky bylinkám.
Komentáře
  1. Vlasta napsal:

    A zapomněla jste také na kakové máslo. Já používám na krémy pouze – bambucké a kakové máslo s kokosovým tukem s přidáním včelího vosku. Krémy jsou suprové, nemusí být v lednici, stačí chladnější prostor (balkon, špajz). Kreativitě se meze nekladou. Přeji všem aby se vám vaše práce zadařila.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů